Nieuws van Hersietje: de potentialiteit van het brein is deterministisch en indeterministisch.

Toevallige, indeterministische gebeurtenis.

Op zondag 29 oktober 2017 nam ik een broodje met salade, ham, enz. Het broodje smaakte ongelooflijk zuur. Dit broodje was dus rot. Er zijn verschillende mogelijkheden. Ofwel hebben de broodjesmakers de broodjes op voorhand gemaakt en te warm bewaard ofwel zijn de ingrediënten die ze op het broodje hebben gelegd te warm bewaard. Enz. In elk geval dit broodje was bedorven en heb ik dus weggegooid.

Een dag later ging ik naar dezelfde plaats. Ik wenste geen risico te nemen en nam mijn eigen brood mee. Dit brood zat samen met een koekje en fruit in een zakje. Het zakje droeg ik in mijn linkerhand. Op een gegeven moment passeerde ik een dame met een hond aan de leiband. De dame hield haar hond niet onder controle en zonder aanwijsbare reden viel de hond mij aan. Ik stond op ongeveer twee meter van de hond maar dit was niet voldoende omdat de dame de leiband liet schieten. De hond beet mij. … Ik had geluk bij een ongeluk. De hond viel aan langs mijn linkerkant en beet net in het zakje. Het zakje scheurde open en een koekje en een stuk fruit vielen op de grond. Terwijl haalde de dame de leiband aan zodat de hond mij niet meer kon bereiken. Ik was natuurlijk enorm geschrokken. Hoe zou je zelf zijn? Maar de dame reageerde op een eigenaardige manier. Ze vond het feit dat mijn zakje stuk was en ze geen ander zakje kon geven blijkbaar veel erger dan het feit dat de hond mij aanviel. Bij mij liep de redenering wel even anders, dat zakje kon me weinig schelen maar het feit dat de hond me aanviel vond ik absoluut niet kunnen! Toen ik een tijdje later ging lunchen nam ik mijn appel … De tanden van de hond stonden in mijn appel! ?

Dit is een voorbeeld van een toevallige, indeterministische gebeurtenis. Bedorven broodje. → Eigen brood. → Zakje. → Linkerhand. → Dame en hond zijn langs links. → Interactie dame en hond. → Aanval. → Bijten. → Zakje. → Interactie dame en hond. — Als ik dus geen bedorven broodje had gekregen dan had ik misschien geen lunch meegenomen. En dan had de hond misschien in mijn linkerhand, linkerarm of linkerbeen gebeten. Als dat geen toeval is! ?

Dit vind ik een mooi voorbeeld om over een brein te vertellen. Een volledig deterministisch brein zal een primitieve ontwikkeling kennen. Daartegenover zal een volledig indeterministisch brein snel sterven. Een brein heeft dus de potentialiteit om deterministisch en indeterministisch te evolueren.

De genen, ontwikkeling, opvoeding en omgeving bepalen hoe dit potentieel van een brein evolueert. Omwille van het deterministisch en indeterministisch potentieel van een brein zijn de huidige IQ-test, EQ-test, enz. geen goede instrumenten om de volledige capaciteit van een brein te meten.

Het determinisme (bv. Relativiteitstheorie) en indeterminisme (bv. Kwantummechanica) kan zijn dienst bewijzen. ? Er is geen enkele oorzaak die mijn positieve ingesteldheid volledig kan verklaren!

Wens je het deterministisch en indeterministisch potentieel van mijn brein te kennen? Lees en spreek!

Groetjes, Hersietje