Nieuws van Hersietje: Geluk zit in jezelf!

* Geluk zit in jezelf en bijvoorbeeld niet in materiële dingen, aantal likes, …

* Deze boodschap is gericht op de internetgeneratie maar is eigenlijk nuttig voor iedereen.

* Als je jouw geluk gaat ‘meten’ aan de hand van een vergelijking tussen jou en anderen (bv. via materiële welstand, aantal likes, …) dan kan dit fout aflopen. Je kan nooit alles hebben dus er zal altijd wel iemand zijn die iets heeft wat jij zou willen. Toch gebeurt dit vergelijken veel. Het gevolg daarvan is dat er meer psychische problemen ontstaan zoals depressies, enz. De internetgeneratie is hier nog gevoeliger aan omdat hun kansen om te vergelijken door het internet vergroten.

* Jongeren zijn van kindsbeen actief op verschillende sociale media (internet) en moeten dus al vroeg met dit overvloedige vergelijkingsaanbod leren omgaan. Dit is op zich een positief verhaal want sociale media kunnen de cohesie (samenhang) in de maatschappij bevorderen. Daarom dienen we als maatschappij de jongeren aan te moedigen om actief te zijn op sociale media maar hen tevens te waarschuwen voor de gevaren van het internet.

* Natuurlijk dienen alle andere generaties ook goed geïnformeerd te worden. Want zij moeten de jongeren mee begeleiden en ondersteunen. Bovendien ondervinden deze andere generaties dezelfde problemen qua vergelijking. Ze worden ook geconfronteerd met dit vergelijkingsaanbod.

* En nu terug naar de basis van mijn verhaal: “Geluk zit in jezelf.”. Jij bepaalt of je gelukkig bent met een groene appel terwijl iemand anders een rode appel heeft. Jij bepaalt of je tevreden bent met openbaar vervoer terwijl iemand anders een auto van 75.000 euro heeft. Jij bepaalt of je gelukkig bent met het popje-X terwijl iemand anders het popje-Y heeft. Jij bepaalt of je gelukkig bent met een treintje terwijl iemand anders een autootje heeft. Jij bepaalt of je gelukkig bent met jouw persoonlijke mening terwijl iemand anders 500.000 likes krijgt om een mening. → Jij bepaalt met jouw hersenen hoe gelukkig je bent!

* Vergelijken op zich is niet fout, het is normaal dat je dit doet. Wat je met de vergelijking doet, dat maakt het verschil. Onze ‘algemene’ verbeterende levensomstandigheden en welstand zijn net gebouwd op vergelijken.

* Bv. De arbeidersklasse kwam vroeger in opstand omdat ze zagen dat de elite overvloedig te eten had, een warme woning, gezond water, enz. Terwijl deze arbeiders zelf in armoedige omstandigheden moesten overleven. Het protest van de arbeiders was dus volkomen terecht.

* Dit is de eerste keer ter wereld dat iemand het navolgende openbaar publiceert. Er zijn programmeurs die bewust fouten ontwerpen in besturingsprogramma’s om anderen te pesten. Dit is natuurlijk fout. En hier moeten we als maatschappij nog een degelijk antwoord op vinden.

* Opgelet: Het internet is een positieve en nuttige ontwikkeling. Jij bepaalt het effect op jouw leven.

* Je mag dit bericht delen. ?

* Bv. Stuur dit bericht naar iemand die gelukkig wil zijn/gelukkig wil worden.

* Geluk zit in jezelf!

Groetjes, Hersietje