Iedereen die ooit chemo heeft gehad begrijpt vermoedelijk wel wat ik bedoel met de chemodip.

Begrijp jij wat ik bedoel?

Positieve ingesteldheid ≠ Alles gaat goed, geen problemen.

Positieve ingesteldheid = Je bekijkt problemen niet enkel als verlies maar ook als mogelijkheden, kansen.

Mijn chemodip:

Na mijn dagbehandeling met chemo in het ziekenhuis zie ik er uit als een ‘rode hamster’. Of althans zo voel ik mij want na mijn dagbehandeling ziet mijn gezicht er rood en opgezwollen uit. Elke keer opnieuw, dit kan een knauw aan het zelfbeeld geven. Bovendien wordt het er in de dagen na de dagbehandeling niet beter op: misselijk, mottig, belabberd, braken of net niet braken, vermoeid… Je voelt je alles behalve goed. Terwijl de chemo je net beter moet maken. Dit geeft een gemixt gevoel. Langs de ene kant besef je wel dat de chemo nuttig is en de behandeling noodzakelijk. Maar langs de andere kant denk je en zou je misschien willen roepen … tuut … tuut … tuut … Je kan het bijna letterlijk nemen als iemand zegt: “Ik ben de chemo kotsbeu!”.

De chemodip zou je kunnen omschrijven als de wens om afstand te nemen van al de negatieve effecten die de chemo veroorzaakt. Met straffere woorden, je zou de rommel, troep, rotzooi (chemo) door het raam of de deur willen buiten gooien.

Het gevoel van steun kan een goede remedie tegen de chemodip zijn. Steun kan op verscheidene manieren tot uiting komen door een schouderklopje, …, omhelzing of knuffel!

Elke verloren kans biedt vele nieuwe kansen! Hoop!