Wat is een ziekendoos?

Een ziekendoos is een doos waar al de informatie over mijn ziekte in zit. Met andere woorden, alles wat ik krijg omtrent mijn ziekte wordt in deze doos bewaard. Bv. rekeningen/facturen, boekjes over kanker, informatie van het ziekenhuis, informatie van (zelf)hulpgroepen zoals Kom op Tegen Kanker, documenten van de ziekenkas, documenten – vertrouwelijk – om de arbeidsongeschiktheid aan te geven, documenten van gehuurd materiaal, contactgegevens van huisarts – ziekenhuis – specialist, attest van werkonbekwaamheid (afwezigheidsattest), enz.

De doos is ingedeeld in verschillende vakken: niet-actieve documenten (afgesloten documenten), betaalde rekeningen/facturen, actieve documenten, enz.

Op deze manier kan iedereen op elk moment mijn administratie overnemen. Zo kan ik en mijn omgeving steeds gerust zijn dat de administratie op een vlotte manier verloopt.

Mijn advies aan alle zieke mensen, waarbij de administratie door de ziekte in de problemen kan komen, is om ook zo’n ‘ziekendoos’ te maken.